la Pașapoarte

pocitania

Statul Român, în grija să constantă și susținută pentru bunăstarea cetățenilor, le cere acestora să-și reînnoiască pașapoartele des.

Pașaportul adultului e valabil cinci ani – nu zece, ca-n restul țărilor civilizate la care tînjim.

Iar copilul – dragul de el, viitorul Țării noastre – primește pașaport valabil trei ani. Deci, părinții, din trei în trei ani, plătesc ditai taxele și înfruntă ditai cozile. Elegant: nu contează că alte state au socotit că același copil se poate folosi de un pașaport cinci sau chiar șase ani!

Așadar, fii-mea, care trece-a doua, e deja la al treilea pașaport: dacă mă gîndesc bine, are mai multe ca mine.

Să vedem însă cum ne-ntîmpină Statul pe noi, cei care vrem să ne facem pașapoarte așa de des!

În primul rînd, Statul a pus serviciul pașapoartelor într-un loc accesibil din București: în Pipera – Iorga nu mai lucrează de trei ani buni.

La Pașapoarte, în Pipera, n-ai cum s-ajungi cu transportul în comun, dacă ai copii după tine; trebuie să-i trambalezi două stații prin soare – că mergi mai repede pe jos, decît cu autobuzul 135 luat de la metrou. Deci, dacă n-ai mașină, ai încurcat-o.

Statul a grupat – în aceeași sinistră locație – serviciul Pașapoarte pentru București și pentru Ilfov; deci dacă locuiești în Jilava ori Bragadiru ți-e chiar ușor să faci o călătorie de plăcere pînă-n Pipera, nu?

Același Stat ține – tot acolo – și permisele de conducere, și înmatriculările; la fel: atît pentru București, cît și pentru Ilfov: ce haos e.

Statul, însă, nu-i hain: oferă cetățenilor posibilitatea să-și facă pașapoarte și la ei în sector; cîte o unitate a evidenței populației face și pașapoarte. Simpatic foc, însă, este faptul că acum – vara, cînd oamenii se-nghesuie la cozi – Statul a închis ghișeele din sectoarele 2 și 5.

Mai este și sediul din Piața Amzei. Aici, Pașapoartele au primit, la cucurigu-pe-un hol, cîteva ghișee; nu poți urca cu un cărucior de bebeluș, să știți: dar măcar poți ajunge mai lesne, aflîndu-te în centrul orașului.

Și apoi, desigur, vin cozile

Cu toate astea-

Cu toate astea, deunăzi, le-am făcut pașapoarte celor mici petrecînd în total un sfert de oră: politicos, civilizat și agreabil.

Pe bune! Cum?

Fiindcă același Stat a reușit să pună în funcțiune programarea on-line (se făcea de ceva timp la Pipera; dar de o săptămână este operațională și-n Amzei). Intri peepasapoarte și-ți faci programare. Și te duci direct la ghișeul care servește programările on-line, la ora stabilită. Dai actele, faci poza, pleci acasă bucuros că e simplu.

E simplu – și merită lăudat.

Leave a Reply
acasa

despre...

acte alocatie astm bani batista bebelusuilui Bepanthen bloguri bunici carti carucior certificat de nastere Circ civilizatie Clinica Mayo cumparaturi desene animate Dr. Spock educatie farmacie fun general haine igiena joaca jucarii locuri de joaca magazine medicamente nume Orlando parc parinti porcarii povesti pregatiri presa sarcina scoala sfaturi siguranta copilului spitale studii teatru vacanta zile libere

pe categorii:

comentarii noi

arhive