o privire asupra școalelor de-acum trei sferturi de secol

… citii pe Biblioteca Digitală a Bucureştilor un anuar al școalelor bucureștene din 1941-42.

În vremuri tulburi, Școala căuta să-și facă treaba și să se laude cu drumul parcurs. Bucureștiul se mărea, înghițind comune și mahalale - și localuri de școli se construiau; se utilau; grădinițele, cantinele se-ndeseau; iar copiii învățau mai bine, după metode noi.

Parcursese lung drum, școala, de la ceaslovul lui Creangă și de la metoda lui Marius Chicoș Rostogan. Ca exemplu, cu-n secol înainte, într-a patra programa sunase altfel.

Țara era săracă, degeaba credem noi că interbelicul fusese o perioadă a laptelui și a mierii. Înapoierea oamenilor trăgea încă greu. Cartierele sărace utilau cu greu școlile. Nici atunci nu erau copii care să-și permită să urmeze cursurile. Pentru ei se căuta să se-nființeze cantine, ale căror provizii să fie procurate prin comunitate…

Copiii săraci - debili, tuberculoși - puteau petrece timp la solarii.

Era greu. Abordarea Inspectoratului v-ar părea azi brutală, discriminatorie, fascistă.

Proștii cu proștii, deștepții cu deștepții. Nu era un sistem perfect; era un sistem care - cred - încerca să caute ce-i mai bine de făcut. Erau alte, alte vremuri.

… dacă - azi - cineva ne-ar categorisi copiii aidoma tabelei de mai jos, ar ajunge la pușcărie.

… cu toată abordarea asta brutală, ieșea un pic la suprafață încercarea de a înțelege problemele și cauzele lor. Copiii erau nu numai categorisiți, dar și urmăriți îndeaproape.

Citiți argumentația de mai jos - dar chiar și-acum trei sferturi de veac era justificată, oare?

Cu toate astea, școala educa după metode noi. Teatru; desen; cercuri diverse; ateliere; muzică…

Școala începea să-nțeleagă că cei mici trebuie să iasă, să umble; să facă excursii. Priviți planul unei excursii de-o zi pînă la Pădurea Băneasa: pe jos! Azi ar fi de neconceput să lași copii să meargă altfel decît cu autocarul.

Cîte putea învăța un copil, de la Arcul de Triumf pînă la Băneasa! Istorie, antropologie, industrie. Natură, avioane, trenuri, radiodifuziune, orientare pe hartă…

Asta era bine - și promitea să fie tot mai bine.

Anuarul școalelor primare e o lectură care nu plictisește. Ne-ajută azi să pricepem cum vedeam lucrurile atunci. Dar - la fel ca și acum - și dăscălimea de-atunci scăpa lucruri elementare din vedere. Anuarul conține o listă a școlilor, cu un mic istoric succint al celor mai vechi; cele particulare sunt și ele pomenite. Dăm și peste Notre Dame de Sion

… dar nu dăm peste o amărîtă de listă cu adresele școlilor. Avem lista personalului din toate școlile - dar nu deslușim, cu ajutorul Anuarului, unde erau ele. Bunăoară - și vă las cu ghicitoarea asta - unde era Școala de băieți nr. 52, înfățișată în imaginea de mai jos?

5 Responses to “o privire asupra școalelor de-acum trei sferturi de secol”

 1. 1
  Nicolae Bârna:

  Este clădirea actualei “şcoli gimnaziale nr. 14″, pe strada Amurgului sau soldat Croitoru, aproape de calea Rahovei.

 2. 2
  Nicolae Bârna:

  Este clădirea actualei “şcoli gimnaziale nr. 141″, pe strada Amurgului sau soldat Croitoru, aproape de calea Rahovei.

 3. 3
  HM:

  Bine ați revenit!
  Doar să știți că nu mai e „actuală“
  Ambele clădiri - în interbelic construindu-se și o școală de fete, și una de băieți, alături, au fost demolate anul trecut după ce au fost găsite șubrede.

 4. 4
  Nicolae Bârna:

  Da, da, de fapt era chiar şcoala unde s-a prăbuşit un tavan, acum vreo doi ani, şi se zicea că va fi demolată, mai încoace s-au emis observaţii critice, cum că nu s-a demolat, că nu s-a făcut nimic, acum aflu că între timp, în sfârşit, s-a demolat…
  Păcat că a fost fragilă şi netrainică, cum s-a dovedit; la data construirii ei (bănuiesc - începutul anilor 40) era un exemplu de stil modern, funcţional “pre-comunist” (cam în genul halelor centrale Obor şi a altor câteva clădiri publice din anii 40).

 5. 5
  HM:

  A fost o mare tărăgănare, pasăril de responsabilități, insa știu că se lucrează - o să trec să văd dacă s-a trecut la construcție în sine sau încă se efectuează pregătiri.
  Deficitul de săli de clasă în zonă era considerabil încă de dinainte de dezafectarea școlii.

Leave a Reply
acasa

despre...

acte alocatie astm bani batista bebelusuilui Bepanthen bloguri bunici carti carucior certificat de nastere Circ civilizatie Clinica Mayo cumparaturi desene animate Dr. Spock educatie farmacie fun general haine igiena joaca jucarii locuri de joaca magazine medicamente nume Orlando parc parinti porcarii povesti pregatiri presa sarcina scoala sfaturi siguranta copilului spitale studii teatru vacanta zile libere

pe categorii:

comentarii noi

arhive