uite-un nene pe cal!

Ne plîngem că ni-s copiii proşti, că la bac pică pe capete. Că-i vina - fireşte - a sistemului, a copiilor, a televiziunii.

Nasol! - dar copilul nu-i un soi de Mowgli, şi căutîndu-şi de unul singur un rost prin lume, să găsească exemple de viaţă de la babuini, lupi, urşi sau elefanţi; copilul e crescut de cineva.

De părinţi.

Unde-s părinţii, deci? De cîte ori nu v-a venit să-i crăpaţi capul unuia care vorbeşte la telefon în timp ce copilu-i cade de pe vreun topogan? De cîte ori nu v-a venit să-i ziceţi altuia: “explică-i, bă boule, copilului cutare lucru!”

Mersul împreună cu copiii la cumpărături, la mall, la joacă e frumos; dar nu e de ajuns. Fiecare ieşire undeva e prilej şi de distracţie, şi de simţit bine - dar şi de învăţat ceva.

Copilul nu şade cu capul destupat, aşteaptînd să i se umple mintea cu lucruri de la sine. Trebuie să-i dai şi exemple. Trebuie şi să-i deschizi gustul. Dacă te vede citind o carte, poate că o să deschidă şi el una. Dacă - trecînd pe lîngă o statuie - îi spui doar că e un nene călare pe un cal, o să meargă toată viaţa pe stradă şi nu o să aibă cum să admire şi să înţeleagă frumuseţea nici unui oraş din lume.

Mă opresc des pe lîngă statuile ale oraşului nostru. Unele sînt urîte, altele sînt frumoase - nu asta contează. Mă uit  atent la felul în care părinţii explică ce-nseamnă statuile astea. O statuie nu e - repet - un nene pe un cal! O statuie e un simbol, reprezintă ceva; nenea ăla o fi fost un rege, o fi fost într-o bătălie, s-o fi preocupat să conducă o ţară spre mai bine, în vremea lui s-au descoperit lucruri, s-au construit palate, s-au schimbat idei şi concepţii!

Fiecare statuie, fiecare palat, fiecare stradă e un prilej de a vorbi copiilor! De a le deschide ochii, de a le deschide mintea, de a le deschide gustul de cunoaştere!

E păcat să ratăm asta. Copiii-s curioşi - să fim şi noi curioşi; e o bună ocazie de a fi mai deştepţi împreună.

Leave a Reply
acasa

despre...

acte alocatie astm bani batista bebelusuilui Bepanthen bloguri bunici carti carucior certificat de nastere Circ civilizatie Clinica Mayo cumparaturi desene animate Dr. Spock educatie farmacie fun general haine igiena joaca jucarii locuri de joaca magazine medicamente nume Orlando parc parinti porcarii povesti pregatiri presa sarcina scoala sfaturi siguranta copilului spitale studii teatru vacanta zile libere

pe categorii:

comentarii noi

arhive