5 locuri de joacă

Bucureştiul ultimilor 10 ani s-a mai civilizat în privinţa locurilor de joacă pentru ăi mici. Au dispărut toboganele ruginite, nisipul plin de chiştoace a-nceput să fie înlocuit cu prietenosul tartan, şi se vede că e un pic de grijă atît pentru siguranţa, cît şi pentru distracţia copiilor. Da! e un început de bine.

…am mers în destule locuri de joacă şi-n destule parcuri (exceptîndu-le, datorită depărtarii de casă pe cele din sectoarele 2, 3 şi 6). Uite că pot să fac un fel de top personal.

Şi încep cu Castelul din Parcul Izvor:

… cred că e cel mai reuşit loc de joacă din Bucureşti. E şi mare, e şi gîndit bine; e şi făcut bine. A fost inaugurat acum doi ani şi s-a păstrat bine - e drept că au fost furate mai toate leagănele, însă. Ce e bine aici e că nu e aglomerat; în vecinătate nu e multă lume. E accesibil prin staţia Izvor; vin şi oameni din Militari şi din sectorul 5. Copiii pot alerga în siguranţă şi - chiar dacă locul e în aer deschis şi nu sînt garduri - nu-i pierzi uşor din ochi. Seara e cam neluminat. Nu are nici o sursă de apă - ceea ce e nasol. Vara e de mers doar după 7 seara, nu e nici un pic de umbră. Firma producătoare este suedeză - Hags; foarte bună!

Parcul Lumea Copiilor

… sau Parcul lui Piedone; peste un an se va uni cu Orăşelul Copiilor şi va rezulta o nebunie. E un parc mare, sigur şi bine întreţinut; obositor prin lipsa stilului, totuşi. Se poate parca atît sus, cum intri pe lîngă Mc Donald’s-ul de la Brîncoveanu şi mergi prin partea Mărţişorului; se poate parca şi pe la Polivalentă; se poate parca şi jos, la poalele dealului. Aici e un loc de joacă inaugurat anul trecut:

- un tobogan înalt şi cu multe tuburi. Este aglomerat şi uneori vin şi ceea ce numim familii de cocalari; dar copii se joacă fără treabă. E cam obositor să-i ai mereu în vedere, însă: din punctul ăsta de vedere, nu prea e ergonomic - dacă ăsta o fi cuvîntul. Este şi apă - cel puţin de spălat mîinile.

Recent, sus pe deal s-a mai făcut unul:

Este, cu siguranţă, unul dintre cele mai reuşite locuri de joacă de suprafaţă medie din oraş. E şi frumos, e şi echilibrat în ceea ce priveşte amplasarea toboganelor, tuburilor şi scărilor. Îmi place că are un singur acces, aşa că nu prea ai cum să te pomeneşti că ăia mici o iau razna. Doar că nu prea e umbră, însă. În Parcul Copiilor locurile de joacă sînt produse în Turcia; nu egalează fiabilitatea celor suedeze, dar sunt rezistente şi sigure.

Parcul Bordei

Nu e un parc mare, dar e drăguţ. Avem aici un loc de joacă foarte bogat!

… asta e şi problema; e prea bogat. Nu cred că se plîng copiii că au prea multe tobogane, prea multe tuburi, prea multe leagăne - doar că toate astea sînt mult prea înghesuite. E cam prea năuceală, e cam prea multă încurcătură. Pe cei mai mici îi poţi pierde din ochi imediat; nici nu ştii prin ce capăt de tub o să iasă! Locul de joacă are şi un acces direct din stradă, ceea ce nu e bine: căci poarta stă deschisă mereu. Vin aici locuitorii din Primăverii şi Aviaţiei; nu prea ai cum să ajungi cu transportul public (doar cu 301.) Restul lumii care ajunge prin zona de nord se opreşte în Herăstrău: şi acolo sînt locuri destul de reuşite, dar care au nisip sau pietriş pe jos. Nu ştiu dacă locul de joacă de la Bordei are sursă de apă; ştiu că e şi el turcesc, şi că e foarte bine întreţinut.

Parcul Kiseleff

… între şoselele Kiseleff şi Aviatorilor este unul dintre cele mai aerisite locuri de joacă pe care le-am văzut la noi:

Aici copiii au cum să alerge! Din păcate, nu prea sunt multe aparate - şi chiar şi alea care sînt, sînt pentru cei mai mititei, parcă. Dar umbra copacilor înalţi, aerul plăcut şi liniştea sînt inegalabile. Nu e un loc de joacă prea accesibil, ceea ce-l face căutat de cei care nu prea vor să se amestece cu ceilalţi - ştiţi ce vreau să zic. De parcat, nu ştiu ce să zic; cred că pe Ion Mincu e singura soluţie legală. Sursă de apă nu e chiar la îndemnîna. Aparatele sunt tot suedeze - Hags - şi s-au păstrat destul de bine de vreo 2-3 ani încoace.

Corabia de la Sebastian

… e locul să vorbesc şi de ce poate oferi sectorul 5 copiilor - şi nu e atît de rău:

… e aglomeraţie mare aici! Dar locul face faţă cu succes. Corabia are ceva ani de cînd… navighează. E produsă de firma finlandeză Lappset şi e îngrijită cît de cît bine. E un loc de joacă reuşit, dar - repet - foarte aglomerat: fiindcă e într-un cartier aglomerat; şi cu problemele lui. Ca minus mare, multe păsări dorm pe catarge - şi e găinaţ pe jos uneori. Apă, parcă se găseşte pe undeva.

Hai! La joacă!

2 Responses to “5 locuri de joacă”

 1. 1
  Bogdan:

  Salut. Imi place blogul tau si felul in care scrii. Felicitări!
  Eu sunt tata de 2 copii sub 3 ani si vrem sa vizitam in iulie Bucureștiul. N-avem decât 5 zile si te intreb daca ma poti ajuta cu un plan care sa contina in fiecare zi cate un parc de copii si altceva de vazut cu copii mici (ferma animalelor, muzeu de experiente stiinte, zoo sau ce crezi tu ca merita vazut), un mall sau magazin mai mare, un restaurant si o biserica/mănăstire deoarece stiu ca in bucurești sunt multe renumite. Eu nu stiu cum sa le grupez dupa proximitate, care parc e aproape de care mall sau ce pot vedea cu copii mici.ce zici, m-ai putea ajuta? Mi-ar prinde tare bine. Dacă e prea consumatoare de timp rugamintea, inteleg si imi cer iertare pt indrazneala.
  Numai bine!
  Bogdan, Timișoara

 2. 2
  daddy:

  Am raspuns pe adresa de e-mail furnizata :)
  Cele bune!!!

Leave a Reply
acasa

despre...

acte alocatie astm bani batista bebelusuilui Bepanthen bloguri bunici carti carucior certificat de nastere Circ civilizatie Clinica Mayo cumparaturi desene animate Dr. Spock educatie farmacie fun general haine igiena joaca jucarii locuri de joaca magazine medicamente nume Orlando parc parinti porcarii povesti pregatiri presa sarcina scoala sfaturi siguranta copilului spitale studii teatru vacanta zile libere

pe categorii:

comentarii noi

arhive