Un an, o zi.

Un an trece repede.

Copilul creşte; învaţă atîtea, şi învăţăm alături de el.

Primim şi dăm fel de fel de sfaturi: sfaturi bune oferite într-un moment prost; sfaturi bune ori proaste, pur şi simplu; şi sfaturi care nu se pot aplica.

Nu e un fel greşit şi un fel corect de a creşte un copil, atîta vreme cît copilul acela e îngrijit, ocrotit, iubit, educat. Oamenii fac unele lucruri diferit. În America, bebeluşii dorm doar pe spate; la noi în nici un caz - şi bebluşii cresc mari şi acolo, şi aici. Chiar şi prietenii noştri fac lucrurile diferit. Unii fierb apa plată în continuare; alţii au renunţat.

Multă lume se crede într-o competiţie. La un an, copilul ar trebui să meargă cu bicicleta, să recite măcar primele strofe din Luceafărul, şi să ştie să programeze în Linux.

Nu. La un an, copilul poate să zică cîteva lucruri, să le recunoască, să meargă singurel, să stea pe oliţă, să aibă cîţiva dinţi. Toate astea la un loc sau doar unele. Unii copii încep mai devreme; alţii mai tîrziu - dar toţi copii fac lucrurile astea. Cu timpul.

Aveţi răbdare - şi bucuraţi-vă de fiecare zi şi de fiecare pas mărunţel.

O zi trece greu.

Poate v-aţi întrebat vreodată cu ce-şi umplu ziua părinţii. O zi, să zicem, obişnuită - pentru că sînt şi zile proaste; sînt zile cu mofturi; sînt zile cu dinţi care dor. O zi în care se joacă cu copilul, îi fac de mîncare, îl schimbă, îl spală, îi citesc, îl supraveghează, îi spală lucrurile, îl plimbă, ţin curăţenia în casă - şi în care poate mănîncă şi ei, fac cumpărături, văd un film, primesc prieteni în vizită.

Se trezeşte prima dată în jur de ora şase - şase jumate, şi mănâncă un biberon cu 180 ml de apă, trei măsuri lapte praf şi două linguriţe de cereale, din acelea pentru biberon. Adoarme la loc, până la opt jumate-nouă- nouă jumate. Apoi stă pe oliţă.

10.30-11.00 cereale pentru dimineaţă – cinci linguri cereale cu apă, până ajung la consistenţa grişului cu lapte

12.30- 13.00 somn, cam două ore, în dormitor

Înainte de somn, dacă nu a băut multă apă, bea un ceai (doarme mai bine dacă bea ceai, îi ţine şi puţin de foame). Un pliculeţ de ceai la 130 ml de apă fierbinte, apoi răcită bine. Îl bea aproape rece. Laptele şi ceaiul le bea numai puţin călduţe, mai mult reci.

Înainte de somn şi de masă, se spală pe mânuţe.

15.30- 14.00 masa de prânz – jumătate de borcănel de piure de legume plus un iaurt simplu şi un gălbenuş de ou fiert tare (ou, numai sâmbătă)

Conţinutul borcănelului cu iaurtul se amesteca în căniţa ei sau într-un castronel de plastic. Ce rămâne în borcănel se închide cu capac şi se pune la frigider.

După masa de după amiază, stă pe oliţă.

În jur de 18.00- somn, cam o oră

19.30-20.00 masa de seară – fructe (o banană zdrobită bine cu furculiţa, sau un borcănel cu fructe)

21.00 baie sau duş în cădiţa ei, dacă e nevoie neapărat, dacă nu, spălată numai pe mânuţe şi pe picioruşe.

22.00 un biberon cu 240 ml apă, patru măsuri lapte praf şi trei linguriţe de cereale pentru biberon

22.30- 23.00 somn

De obicei, doarme toată noaptea. Se foieşte pe pat până i se face somn, după care o plimbăm în braţe câteva minute şi, când e adormită bine, o punem în pătuţ. Dacă nu vrea în pătuţ, poate să doarmă şi în patul mare.

Ăsta e programul unui copil. Nu e unul corect sau unul greşit - e doar programul care se potriveşte acelui copil. Nu e un program de referinţă. Unii copii se trezesc devreme; alţii nu. Unii copii fac la oliţa de trei ori pe zi; alţii nu. Unii copii manîncă repede; alţii nu.

Leave a Reply
acasa

despre...

acte alocatie astm bani batista bebelusuilui Bepanthen bloguri bunici carti carucior certificat de nastere Circ civilizatie Clinica Mayo cumparaturi desene animate Dr. Spock educatie farmacie fun general haine igiena joaca jucarii locuri de joaca magazine medicamente nume Orlando parc parinti porcarii povesti pregatiri presa sarcina scoala sfaturi siguranta copilului spitale studii teatru vacanta zile libere

pe categorii:

comentarii noi

arhive