Prelevarea de celule stem: ce-ar trebui sa stii
Nu e nimic controversat in asta; numai ca sunt oameni care o fac si oameni care nu o fac. Cei care o fac sunt tot mai multi, si motivul e simplu: o privesc ca pe o asigurare suplimentara pentru copilul lor.
Deci, care e treaba cu asta? In esenta, singele care care circula prin cordonul ombilical contine celule stem; celulele stem se folosesc ca o alternativa a transplantului de maduva in cazul vreunei leucemii, de exemplu.
Ce trebuie sa stiti? Cantitatea de singe prelevat - de fapt, de celule stem - ii poate ajunge copilului pina la o anumita virsta (mai bine zis pin-ajunge la o anumita greutate, in jur de 20…25…30 de kilograme, se poate si mai mult - chiar peste 50!)
Ce trebuie sa faceti? Sa sunati la una un centru de prelevare si sa cereti amanunte. Contractul e bine sa-l semnati cu vreo 3 luni inainte de nastere si veti primi acasa un kit de prelevare, pe care nu veti uita sa-l luati cu voi la maternitate. Procedura a devenit una obisnuita pentru toata lumea deja. Dupa nastere dureaza vreo doua luni pina se analizeaza viabilitatea celulelor prelevate - si apoi, daca ele sunt in regula va trebui sa platiti pentru toata treaba asta: in jur de 1000 de euro, la care se va adauga taxa anuala de depozitare a singelui in banca specializata (sunt banci in Slovacia, Polonia, in curind si la noi); taxa anuala e-n jur de 30 de euro.
Pe scurt, despre asta e vorba; daca sunteti printre oamenii aceia care si-au asigurat casa, care traverseaza pe verde, care pleaca iarna la drum cu lanturi de zapada, n-o sa priviti asta doar ca pe-o cheltuiala-n plus legata de nastere.
Mai multe, aici.