Citeva intrebari despre medicamente

Poate ati auzit - Novartis a retras un lot intreg de Menjugate (vaccinul impotriva meningitei C care se face copiilor incepind de la virsta de 4 luni) din Marea Britanie, in urma suspiciunilor de infectare cu Staphylococcus aureus. S-au retras 17.000 de doze si inca se cauta sa se identifice copii carora li s-a facut deja vaccinul in ultima luna. Menjugate se produce in Italia de Chiron, firma din grupul Novartis; o doza costa in jur de 80 de dolari. Novartis se afla in stadii avansate cu studiile privind un vaccin importiva meningitei B (singura forma de meningita impotriva careia inca nu este un vaccin pe piata).

Cum s-a ajuns aici?

Lotul respectiv de vaccin a fost produs si trimis in Marea Britanie in conditii normale; cu toate astea, un rind de analize ulterior a aratat ca solventul pentru vaccin (vaccinul constind intr-o pulbere care se dilueaza cu un solvent - ambele se vind impreuna) s-ar fi contaminat in timpul transportului.

De ce se retrage lotul de Menjugate?

Ca masura de precautie. Pentru firmele de medicamente retragerea unui lot e o lovitura, si nu doar de imagine.

Si pina la urma, cum ajunge un medicament la tine?

Producerea medicamentelor e una dintre cele mai profitabile afaceri. Firmele farmaceutice fac doua lucruri: cerceteaza si produc medicamente noi, sau pur si simplu produc medicamente. Un medicament nou inseamna ani de cercetari si studii inainte de a putea fi aprobat; odata aprobat insa, inseamna si o perioada de exclusivitate in producerea lui - cel putin 5 ani nimeni altcineva nu-l poate fabrica. La expirarea exclusivitatii, medicamentul poate fi produs de oricine - si daca poate fi produs mai ieftin, cu atit mai bine.

Chiar atit de multi bani se cistiga?

Da. Poti vinde o tona de aspirina oamenilor si poate vei avea profit. Insa daca vei veni cu un vaccin impotriva cancerului, acesta va intra in programe nationale de vaccinare care vor fi sustinute de stat; si asta inseamna o afacere sigura. Toate vaccinurile care se fac obligatoriu copiilor sint platite de stat, de exemplu; ati vazut ca daca alegeti vaccinurile nesubventionate, acestea sint scumpe. Citostaticele sint scumpe, antidiabeticele sint scumpe…

Sint sigure medicamentele?

Da. Sint atit de sigure pe cit scrie in prospectul lor. Fiecare tara are o autoritate nationala de control si autorizare a medicamentelor, care obliga producatorii sa scrie in prospect toate reactiile adverse posibile, chiar si cele extrem de rare. In ultimii ani se introduc tot mai multe atentionari pe ambalajele medicamentelor si prospectele acestora sint scrise in asa fel incit termenii medicali sa fie explicati pentru intelesul tot mai multor persoane. Si pina la urma, important e sa fie prescrise corect. Si sa fie administrate corect.

Si cum, nu poate forta un producator omiterea mentionarii unor reactii adverse?

Cu siguranta, va fi tentat sa incerce. Dar e foarte greu sa reuseasca. Fabricarea unui medicament nu are secrete de productie si studiile facute pentru autorizarea lui se gasesc la indemina oricui este interesat. Studiile continua si dupa autorizarea unui medicament, pentru a urmari efectele adminstratrii acestuia in timp. Producatorul e constrins sa atentioneze asupra posibilelor efecte adverse; poate le va scrie foarte mic, dar le va scrie. De aceea, prospectele medicametelor trebuie citite cu grija.

Dar pina la urma, de unde stim ca sint sigure?

Fabricarea unui medicament este unul dintre cele mai sigure procese din lume. Fabricile de medicamente sint autorizate si inspectate periodic. Mai mult, daca un producator vrea sa inceapa sa vinda pe piete ca cele din SUA, Japonia si Marea Britanie, va fi inspectat de Autoritatea din tara respectiva. O fabrica care a trecut de o inspectie FDA (Food and Drug Authority, SUA) si de una MHRA ( Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, Marea Britanie) este cu adevarat sigura. Fabricile de medicamente au tone de proceduri si regulamente; au proceduri pentru spalatul pe miini, au proceduri pentru imbarcatul hainelor - pentru orice!

Loturile de medicamente produse sint verificate si probe din ele sint analizate inainte de a fi trimise spre vinzare; depozitarea si transportul medicamentelor se face la fel de strict.

Si atunci, ce poate merge rau?

Se pot intimpla accidente in timpul transportului; medicamentele pot ajunge sa fie tinute la temperaturi prea joase sau prea ridicate; materiale folosite in cursul fabricatiei pot fi contaminate.

Si se retrage medicamentul de pe piata?

De fapt, se re-cheama. Producatorul re-cheama un lot, sau mai multe - depinde de gravitatea suspiciunilor. Nu e o decizie usoara pentru firmele producatoare, dar trebuie luata; si urmeaza de dat multe explicatii si anchete de facut. Daca un producator auto poate anunta ca re-cheama un lot de masini pentru a le schimba pompa de spalat parbizul pentru a ascunde ca de fapt masinile au un defect la sistemul de frinare, producatorii de medicamente sint nevoiti sa fie transparenti.

Poate fi si mai rau?

Din pacate, da. Studiile clinice continua si se poate descoperi pe parcurs ca un medicament are efecte adverse grave.

Si de unde stii toate astea?

Vestile rele circula repede; daca luam exemplul vaccinurilor impotriva cancerului de col uterin, vedem ca toata lumea stie depre cazurile izolate de deces si paralizie aparute in urma vaccinarii.

Stie si doctorul meu toate astea?

Ar face bine sa stie; si in general stie destul de multe.

Poate fi insa un doctor ori un farmacist intersat sa-ti recomande un produs anume, al unei firme anume?

Da; cit de departe se poate merge, nu stiu.

Leave a Reply
acasa

despre...

acte alocatie astm bani batista bebelusuilui Bepanthen bloguri bunici carti carucior certificat de nastere Circ civilizatie Clinica Mayo cumparaturi desene animate Dr. Spock educatie farmacie fun general haine igiena joaca jucarii locuri de joaca magazine medicamente nume Orlando parc parinti porcarii povesti pregatiri presa sarcina scoala sfaturi siguranta copilului spitale studii teatru vacanta zile libere

pe categorii:

comentarii noi

arhive