Alocatia pentru copil: acte, acte, acte…

In primul rind, rabdare. Si-o zi libera, neaparat. Cu putin noroc, se rezolva cu un drum.

Ai nevoie de: buletinele parintilor, certificatul de casatorie, cetificatul de nastere al copilului, de livretul de familie (cu nou-nascutul inscris) - si de copii dupa toate astea (ia-ti mai multe rinduri de copii, o sa vezi de ce), de negatia obtinuta de la Starea Civila pe raza careia s-a nescut copilul (daca aveti domiciliul in alt sector/comuna/oras) si de un extras de cont de la una din bancile agreate de Primarie pentru a primi alocatia pe card/in cont (daca nu vrei sa stai la coada la Posta in fiecare luna). Verifica la Primarie care e lista bancilor agreate, difera chiar de la un sector la altul. Titularul alocatiei poate fi oricare dintre parinti. Sa ai la tine si vreo doua dosare cu sina.

Livretul de familie, cu nou-nascutul inscris, se actualizeaza la Starea Civila pe raza careia domiciliezi (buletine, certificat de casatorie si de nastere al copilului iti trebuie, fara copii). Se face pe loc (sa ai la tine si o cutie de bomboane - ceva, nu strica). Un livret de familie nou te costa 10.000 lei vechi.

Tine cont ca Starea Civila si Primaria sunt de obicei in locuri distincte si uneori departate.

Cu toate aste vei merge la Primarie si te vei aseza la o coada; daca nu mergi chiar la prima ora vei sta putin (ideal e un 11-11.30)

In functie de aglomeratie si de felul in care esti primit, vei vrea sau nu sa lasi o atentie; tine cont ca oricum sunt foarte aglomerati si ca au de-a face cu multi oameni cu probleme si care nu stiu sa completeze un formular.

Formular? vei completa mai multe, ti se explica si nu e prea greu. Concret, vei completa hirtii pentru alocatia de stat, pentru banii de trusou si pentru premierea acordata in cazul primei nasteri (e vorba de sume care se invirt in jurul a aproape 2 milioane vechi fiecare). Asadar vei depune 3 dosare, si pentru fiecare ti se vor cere copii dupa acte, deci sa ai minim trei rinduri de copii la tine.

Alocatia si banii ceilalti ii vei primi (perioada difera) si dupa 2…3 luni; vei primi un biletel cu programarea la plata (probabil se va duce mama sa-i ridice).

Leave a Reply
acasa

despre...

acte alocatie astm bani batista bebelusuilui Bepanthen bloguri bunici carti carucior certificat de nastere Circ civilizatie Clinica Mayo cumparaturi desene animate Dr. Spock educatie farmacie fun general haine igiena joaca jucarii locuri de joaca magazine medicamente nume Orlando parc parinti porcarii povesti pregatiri presa sarcina scoala sfaturi siguranta copilului spitale studii teatru vacanta zile libere

pe categorii:

comentarii noi

arhive