Archive for primul an

Mavala Stop

Din categoria ‘nu ştiu ce face, da’ se pare că funcţionează‘ iată ceva care să te-ajute atunci cînd copilul îşi suge (prea mult) degetul: Mavala stop, produs de firma Mavala. E un fel de lac incolor, cu un gust amar, cu care se ung degetele copilului.

Ophtamesone

Copii mici încă nu ştiu să-şi sufle nasul. Batista bebeluşului e un instrument pe care nu-l poţi folosi tot timpul, mai ales că pe unii dintre copii îi sperie faptul că e legat la aspirator.

Ophtamesone e o soluţie care se picură în nas şi ajută mult. Se lasă puţin să acţioneze şi apoi ştergi năsucul copilului.

Ophtamesone e produs de Dar Al Dawa.

LATER EDIT: se găseşte foarte greu, sau chiar deloc; nu se mai importă

Un an, o zi.

Un an trece repede.

Copilul creşte; învaţă atîtea, şi învăţăm alături de el.

Primim şi dăm fel de fel de sfaturi: sfaturi bune oferite într-un moment prost; sfaturi bune ori proaste, pur şi simplu; şi sfaturi care nu se pot aplica.

Nu e un fel greşit şi un fel corect de a creşte un copil, atîta vreme cît copilul acela e îngrijit, ocrotit, iubit, educat. Oamenii fac unele lucruri diferit. În America, bebeluşii dorm doar pe spate; la noi în nici un caz - şi bebluşii cresc mari şi acolo, şi aici. Chiar şi prietenii noştri fac lucrurile diferit. Unii fierb apa plată în continuare; alţii au renunţat.

Multă lume se crede într-o competiţie. La un an, copilul ar trebui să meargă cu bicicleta, să recite măcar primele strofe din Luceafărul, şi să ştie să programeze în Linux.

Nu. La un an, copilul poate să zică cîteva lucruri, să le recunoască, să meargă singurel, să stea pe oliţă, să aibă cîţiva dinţi. Toate astea la un loc sau doar unele. Unii copii încep mai devreme; alţii mai tîrziu - dar toţi copii fac lucrurile astea. Cu timpul.

Aveţi răbdare - şi bucuraţi-vă de fiecare zi şi de fiecare pas mărunţel.

O zi trece greu.

Poate v-aţi întrebat vreodată cu ce-şi umplu ziua părinţii. O zi, să zicem, obişnuită - pentru că sînt şi zile proaste; sînt zile cu mofturi; sînt zile cu dinţi care dor. O zi în care se joacă cu copilul, îi fac de mîncare, îl schimbă, îl spală, îi citesc, îl supraveghează, îi spală lucrurile, îl plimbă, ţin curăţenia în casă - şi în care poate mănîncă şi ei, fac cumpărături, văd un film, primesc prieteni în vizită.

Se trezeşte prima dată în jur de ora şase - şase jumate, şi mănâncă un biberon cu 180 ml de apă, trei măsuri lapte praf şi două linguriţe de cereale, din acelea pentru biberon. Adoarme la loc, până la opt jumate-nouă- nouă jumate. Apoi stă pe oliţă.

10.30-11.00 cereale pentru dimineaţă – cinci linguri cereale cu apă, până ajung la consistenţa grişului cu lapte

12.30- 13.00 somn, cam două ore, în dormitor

Înainte de somn, dacă nu a băut multă apă, bea un ceai (doarme mai bine dacă bea ceai, îi ţine şi puţin de foame). Un pliculeţ de ceai la 130 ml de apă fierbinte, apoi răcită bine. Îl bea aproape rece. Laptele şi ceaiul le bea numai puţin călduţe, mai mult reci.

Înainte de somn şi de masă, se spală pe mânuţe.

15.30- 14.00 masa de prânz – jumătate de borcănel de piure de legume plus un iaurt simplu şi un gălbenuş de ou fiert tare (ou, numai sâmbătă)

Conţinutul borcănelului cu iaurtul se amesteca în căniţa ei sau într-un castronel de plastic. Ce rămâne în borcănel se închide cu capac şi se pune la frigider.

După masa de după amiază, stă pe oliţă.

În jur de 18.00- somn, cam o oră

19.30-20.00 masa de seară – fructe (o banană zdrobită bine cu furculiţa, sau un borcănel cu fructe)

21.00 baie sau duş în cădiţa ei, dacă e nevoie neapărat, dacă nu, spălată numai pe mânuţe şi pe picioruşe.

22.00 un biberon cu 240 ml apă, patru măsuri lapte praf şi trei linguriţe de cereale pentru biberon

22.30- 23.00 somn

De obicei, doarme toată noaptea. Se foieşte pe pat până i se face somn, după care o plimbăm în braţe câteva minute şi, când e adormită bine, o punem în pătuţ. Dacă nu vrea în pătuţ, poate să doarmă şi în patul mare.

Ăsta e programul unui copil. Nu e unul corect sau unul greşit - e doar programul care se potriveşte acelui copil. Nu e un program de referinţă. Unii copii se trezesc devreme; alţii nu. Unii copii fac la oliţa de trei ori pe zi; alţii nu. Unii copii manîncă repede; alţii nu.

Omida muzicală

… o altă jucărie de la Shelcore:

Se roteşte, face zgomot mare şi cîntă… mai mare dragul să ai aşa ceva în casă!

La MiniBlu se vinde cu 500 de mii vechi.

Blendere

Odată cu diversificarea mîncării, o să-ncepi să faci fel de fel de piureuri de fructe, de legume. Ai nevoie de un blender bun.

Iată două exemple - amîndouă de la Philips:

Blenderul HR2061 (detalii aici)

E mare, puternic şi rezistent - dar după o perioadă de folosire sistematică vasul are tendinţa să se deşurubeze greu.

Blenderul HR1371 (detalii aici)

E un mixer de mînă. Poate e de preferat celuilalt - e mai mic, poţi să-l pui oriunde, poţi să-l iei cu tine, e la fel de puternic şi niţel mai silenţios, şi mai uşor de întreţinut.

He-he! cum recunoşti un tată?

Un material niţel mai vechi şi haios apărut în Rusia despre feluritele tipuri de bărbaţi. E vorba şi proaspătul tată…

Zice acolo aşa:

A young father type can live a steady life of an office-manager or photographer, but when risky sex comes to his life – everything changes…
With a dry milk spot on his shoulder, he doesn’t understand what strange smell follows him all day long.

He knows all places on the Internet where he can order “best Japanese diapers” and knows how to tall them from the common ones.

There is a pacifier or a rattle in his pocket, but usually both of them.
He drinks much at friends, and keeping away from beer at home just in sympathy with his close ones. When the fun is at its peak, he remembers his promise to bathe the baby and quickly leaves.
He has a picture on the phone: “we are 20 min. old here” and picture like “I am cutting the umbilical cord here”. He took the picture with his left hand. He shows this picture to everybody who fails to escape in time.
He is slim as usually he eats what’s left on the baby’s plate.
When shopping, his keeps his eyes are closed and he is rocking the shopping-cart out of habit.
He has cuts on the face as he falls asleep several times when shaving.
Women like him but he does not know what to do about it.
He has his own opinion about breast feeding.
He has a creasy condom with expired date but does not throw it away in the hope to use it some day.
He bought a radio-controlled plane for the daughter in advance. He is dreaming to try it with friends when he comes home.
There are creases on the shirt cuffs as he has not mastered the ironing technique yet, but he is always ready to talk about it.
He can achieve orgasm quickly not to wake up the baby and his wife.
There are spots on the trousers from washing with stain remover.
He says “we have pooped” we have fallen ill” or “we have fallen ill and we have pooped in a strange way”.

Întreg materialul, aici.

Cărţi - unde se greşeşte

Ai început să-i citeşti poveşti?

Librăriile sînt pline de cărţi pentru copii. Ai de unde alege, ai zice: sînt cărţi cu poze, tipărite frumos, pe o hîrtie rezistentă şi de calitate. Mai mare dragul.

Păcat că-s traduse şi adaptate cu curul. Scuzaţi; dar aşa e. Engleza traducătorilor este slabă, dar ce te faci cînd româna lor e de toată jena? Ce te faci cînd logica lor lipseşte?

Orice Harry Potter, de exemplu, e tradus de parc-ar fi fost dat prin Google translate. Am dat peste o re-editare Mary Poppins - luaseră traducerea cea veche şi-o coafaseră (prost, căci băiatul ba se numea Mihai, ba Michael)! Cărţile de la Adevărul, care sînt editate împreună cu Egmont au lipsuri la capitolul logică - poveştile sînt comprimate şi rezumate aşa că personajele apar şi dispar fără a şti cine sînt. Erc Press scoate poveşti ilustrate - aici, pe lîngă aceeaşi comprimare a acţiunii dăm şi peste o inconsecvenţă a desenelor: fata babei e la-nceput brunetă şi la sfîrşit blondă (a trecut pe la coafor, probabil, dar povestea e, cum am spus, prescurtată şi n-au mai avut loc să scrie despre asta). Şi te miri că atîţia dintre elevii de azi nu-s în stare să se exprime logic şi coerent!

Versurile, acolo unde apar, sînt traduse cel puţin naiv - dar nu-i nici o problemă, copii înghit orice, nu-i aşa?

Nu, nu-i aşa. Frumusţea poveştior vechi e că sînt perfecte, nu ştiu cum să zic; firul poveştii curge logic, acţiunea creşte frumos ca aluatul de cozonac, iar fiecare cuvînt e la locul lui. Îţi trebuie ceva talent şi mult bun-simţ ca să scrii, traduci sau să adaptezi o poveste pentru copii.

Necazul e că astăzi e foarte uşor să editezi o carte pentru copii. De obicei traduci una. Ilustraţiile sînt deja în ediţia originală; dacă nu le poţi cumpăra, atunci le poţi scana şi mînări în Photoshop - le mai pui un filtru, le mai schimbi culorile, şi gata! Traducerea - dacă e vorba de o carte nouă - o fac nişte studenţi plătiţi prost; dacă e vorba de o carte veche, atunci e deja tradusă, aşa că iei cartea şi o scanezi cu un program de recunoaştere a textului. FineReader se numeşte cel mai cunoscut, şi are o acurateţe fantastică, de pînă la 95% (în funcţie de calitatea cărţii vechi). Mai departe, nu-ţi rămîne decît să paginezi textul şi să-l coafezi pe ici-pe colo (deoarece pentru traducerea originală ar trebui să se plătească copyright) - şi se ocupă aceiaşi studenţi plătiţi prost.

Pe cît se poate, feriţi-vă de cărţile pe care apare scris text prescurtat sau text adaptat. Răsfoiţi-le înainte de a le cumpăra, uitaţi-vă şi cine le-a tradus. Oricum plătiţi mult pentru ele; de ce să plătiţi pe cine nu merită?

De-a buşilea

Gata, merge de-a buşilea, ba chiar face şi cîţiva paşi dacă se sprijină de ceva! Merge, explorează tot, deschide orice sertar, trage de orice fir, apasă pe orice buton - ce te faci? S-au dus vremurile cînd şedea cuminte pe pat!

O să vrei să securizezi prizele, o să pui protecţii la muchiile mobilei (şi o să vezi că nu nu rezistă defel), o să blochezi sertarele, o să ascunzi cablurile - ce poţi face mai mult?

Va fi nevoie să-ţi schimbi comportamentul, pentru că nu te mai poţi mişca prin casă ca înainte. Copilul tău poate fi în spatele oricărei uşi - aşa că o să te obişnuieşti să deschizi uşile încetişor. Copilul tău se întinde după toate obiectele - aşa că n-o să mai laşi pahare, telefoane, farfurii (adică… n-o să mai laşi nimic!) pe rafturile de jos şi la marginea rafturilor mai de sus. O să te obişnuieşti să ţii, pe aragaz, oalele şi cratiţele cu coada înspre perete; o să foloseşti, mai degrabă, ochiurile mai depărtate. O să dai cu aspiratorul mult, mult mai des. O să-ţi speli copilul pe mîini tot timpul.

… greu?

Ce mai contează! - cînd vine cu braţele-ntinse şi se lipeşte de tine.

Tot mai greu de găsit

Luaţi aminte - şi luaţi-vă din timp. Vaccinurile Infarix (şi nu doar ele) se găsesc tot mai greu - farmaciile le aduc pe comandă, comenzile durează.

Kitul de epidurală se găseşte greu în perioada asta de asemenea.

Criza economică a lovit greu farmaciile, au stocuri tot mai mici, care se epuizează repede.

Similac: greu de găsit

Laptele praf Similac nu e uşor de găsit niciodată. Spre deosebire de alte mărci, se vinde doar în farmacii. Mai mult, se vinde doar în anumite farmacii! Îl găsiţi, de obicei la Dona, HelpNet, Centrofarm.

De ceva vreme chiar şi în lanţurile astea farmaceutice îl găsiţi greu.

O fi criza economică la mijloc? Nu ştiu. Într-adevăr, se importă stocuri mai mici (de orice produse!) dar uite că asta-nseamnă să te plimbi din farmacie-n farmacie - şi nu se face, zău aşa.

Similac e produs de Abbott.
acasa

despre...

acte alocatie astm bani batista bebelusuilui Bepanthen bloguri bunici carti carucior certificat de nastere Circ civilizatie Clinica Mayo cumparaturi desene animate Dr. Spock educatie farmacie fun general haine igiena joaca jucarii locuri de joaca magazine medicamente nume Orlando parc parinti porcarii povesti pregatiri presa sarcina scoala sfaturi siguranta copilului spitale studii teatru vacanta zile libere

pe categorii:

comentarii noi

arhive