Archive for sarcina

Citeva intrebari despre medicamente

Poate ati auzit - Novartis a retras un lot intreg de Menjugate (vaccinul impotriva meningitei C care se face copiilor incepind de la virsta de 4 luni) din Marea Britanie, in urma suspiciunilor de infectare cu Staphylococcus aureus. S-au retras 17.000 de doze si inca se cauta sa se identifice copii carora li s-a facut deja vaccinul in ultima luna. Menjugate se produce in Italia de Chiron, firma din grupul Novartis; o doza costa in jur de 80 de dolari. Novartis se afla in stadii avansate cu studiile privind un vaccin importiva meningitei B (singura forma de meningita impotriva careia inca nu este un vaccin pe piata).

Cum s-a ajuns aici?

Lotul respectiv de vaccin a fost produs si trimis in Marea Britanie in conditii normale; cu toate astea, un rind de analize ulterior a aratat ca solventul pentru vaccin (vaccinul constind intr-o pulbere care se dilueaza cu un solvent - ambele se vind impreuna) s-ar fi contaminat in timpul transportului.

De ce se retrage lotul de Menjugate?

Ca masura de precautie. Pentru firmele de medicamente retragerea unui lot e o lovitura, si nu doar de imagine.

Si pina la urma, cum ajunge un medicament la tine?

Producerea medicamentelor e una dintre cele mai profitabile afaceri. Firmele farmaceutice fac doua lucruri: cerceteaza si produc medicamente noi, sau pur si simplu produc medicamente. Un medicament nou inseamna ani de cercetari si studii inainte de a putea fi aprobat; odata aprobat insa, inseamna si o perioada de exclusivitate in producerea lui - cel putin 5 ani nimeni altcineva nu-l poate fabrica. La expirarea exclusivitatii, medicamentul poate fi produs de oricine - si daca poate fi produs mai ieftin, cu atit mai bine.

Chiar atit de multi bani se cistiga?

Da. Poti vinde o tona de aspirina oamenilor si poate vei avea profit. Insa daca vei veni cu un vaccin impotriva cancerului, acesta va intra in programe nationale de vaccinare care vor fi sustinute de stat; si asta inseamna o afacere sigura. Toate vaccinurile care se fac obligatoriu copiilor sint platite de stat, de exemplu; ati vazut ca daca alegeti vaccinurile nesubventionate, acestea sint scumpe. Citostaticele sint scumpe, antidiabeticele sint scumpe…

Sint sigure medicamentele?

Da. Sint atit de sigure pe cit scrie in prospectul lor. Fiecare tara are o autoritate nationala de control si autorizare a medicamentelor, care obliga producatorii sa scrie in prospect toate reactiile adverse posibile, chiar si cele extrem de rare. In ultimii ani se introduc tot mai multe atentionari pe ambalajele medicamentelor si prospectele acestora sint scrise in asa fel incit termenii medicali sa fie explicati pentru intelesul tot mai multor persoane. Si pina la urma, important e sa fie prescrise corect. Si sa fie administrate corect.

Si cum, nu poate forta un producator omiterea mentionarii unor reactii adverse?

Cu siguranta, va fi tentat sa incerce. Dar e foarte greu sa reuseasca. Fabricarea unui medicament nu are secrete de productie si studiile facute pentru autorizarea lui se gasesc la indemina oricui este interesat. Studiile continua si dupa autorizarea unui medicament, pentru a urmari efectele adminstratrii acestuia in timp. Producatorul e constrins sa atentioneze asupra posibilelor efecte adverse; poate le va scrie foarte mic, dar le va scrie. De aceea, prospectele medicametelor trebuie citite cu grija.

Dar pina la urma, de unde stim ca sint sigure?

Fabricarea unui medicament este unul dintre cele mai sigure procese din lume. Fabricile de medicamente sint autorizate si inspectate periodic. Mai mult, daca un producator vrea sa inceapa sa vinda pe piete ca cele din SUA, Japonia si Marea Britanie, va fi inspectat de Autoritatea din tara respectiva. O fabrica care a trecut de o inspectie FDA (Food and Drug Authority, SUA) si de una MHRA ( Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, Marea Britanie) este cu adevarat sigura. Fabricile de medicamente au tone de proceduri si regulamente; au proceduri pentru spalatul pe miini, au proceduri pentru imbarcatul hainelor - pentru orice!

Loturile de medicamente produse sint verificate si probe din ele sint analizate inainte de a fi trimise spre vinzare; depozitarea si transportul medicamentelor se face la fel de strict.

Si atunci, ce poate merge rau?

Se pot intimpla accidente in timpul transportului; medicamentele pot ajunge sa fie tinute la temperaturi prea joase sau prea ridicate; materiale folosite in cursul fabricatiei pot fi contaminate.

Si se retrage medicamentul de pe piata?

De fapt, se re-cheama. Producatorul re-cheama un lot, sau mai multe - depinde de gravitatea suspiciunilor. Nu e o decizie usoara pentru firmele producatoare, dar trebuie luata; si urmeaza de dat multe explicatii si anchete de facut. Daca un producator auto poate anunta ca re-cheama un lot de masini pentru a le schimba pompa de spalat parbizul pentru a ascunde ca de fapt masinile au un defect la sistemul de frinare, producatorii de medicamente sint nevoiti sa fie transparenti.

Poate fi si mai rau?

Din pacate, da. Studiile clinice continua si se poate descoperi pe parcurs ca un medicament are efecte adverse grave.

Si de unde stii toate astea?

Vestile rele circula repede; daca luam exemplul vaccinurilor impotriva cancerului de col uterin, vedem ca toata lumea stie depre cazurile izolate de deces si paralizie aparute in urma vaccinarii.

Stie si doctorul meu toate astea?

Ar face bine sa stie; si in general stie destul de multe.

Poate fi insa un doctor ori un farmacist intersat sa-ti recomande un produs anume, al unei firme anume?

Da; cit de departe se poate merge, nu stiu.

Carucioare - ce e de stiut

Caruciorul a evoluat destul de mult in ani; acuma este mai usor, mai sigur si mai la indemina de folosit. Cind o sa-l cumperi, o sa-ti fie greu sa alegi. Iata citeva lucruri bune de stiut:

Carucioarele sint usoare (mai mult de 8 kg n-ar trebui sa cintareasca) si stabile. Frina, de obicei, este pe rotile din spate, iar cele din fata sint mobile (adica iau curbele).

Carucioarele se string usor (nu-ti ia mai mult de-un sfert de ora ca sa-ti dai seama din prima cum se asambleza). Incearca sa-ti dai seama daca iti intra cadrul pliat in portbagaj, ar fi bine!. Odata pliate, carucioarele trebuie sa se poata duce cu usurinta intr-o mina.

Carucioarele cele mai cumparate sint asa-numitele 3-in-1: au landou, scaun de masina si (asa-i zice!) sport.

 • Landoul il vei folosi in primele luni - dup-aceea copilul n-o sa mai incapa in el si, oricum, o sa poata sta in fund. Landoul de obicei are si acoperitoare, si poti sa-i ridici putin spatarul.
 • Scaunul de masina care vine odata cu caruciorul (poti sa iei carucior si fara scaun) se poate folosi cu succes in primele luni; apoi iti va trebui unul mai mare. Poti sa pui si scaunul de masina pe cadru, ca si landoul  - iti va fi mai usor la anumite plimbari scurte.
 • Sportul este de fapt cadrul caruciorului la care se ataseaza un spatar, centuri si o bara de siguranta si un suport pentru picioare (e simplu de asamblat!). Poti sa-i mai pui un cos pentru lucruri, o copertina, si sa-l reglezi putin pe inaltime - cam asta stie sa faca un carucior.

Fireste ca gasesti landouri separat si carucioare sport separat (astea fiind mai usoare, deoarece au cadrul conceput doar pentru sport, nu si pentru landou)

Cit ar trebui sa coste? Un pret rezonabil pentru 3-in-1 este intre 10 si 15 milioane (in functie de marca si eventuale chestii-n plus: mai primesti si vreo gentuta, vreo paturica-ceva de genul asta). Ramine sa alegi culoarea si sa te gindesti cum faci sa-l cumperi: daca te duci sa-l iei din magazin, caruciorul va fi intr-o cutie de carton mare si destul de grea; e bine sa te-ajute un prieten!

Spala-te pe miini!

INTOTDEAUNA

Intotdeauna inseamna intotdeauna: cind vii acasa, cind pregatesti biberoane, cind schimbi copilul, cind mergi la altcineva cu copil mic in vizita.

UPDATE: Stiati ca pe 15 Octombrie a fost ziua mondiala a spalatului pe miini? Mai multe aici

Cumparaturi din Europa

Hainele de gravida costa de trei ori cit cele normale doar pentru ca sunt destinate cuiva care chiar trebuie sa le poarte. Cele de copii sint scumpe pur si simplu, deci e bine sa gasesti un loc in care sa dai peste toate astea la un pret mai mic!

Una dintre solutii e Europa, sau mai bine zis, Dragonul Rosu, centrul comercial ce se-ntinde la iesirea estica din Bucuresti. S-ajungi acolo e o mica aventura in sine, cu toate ca in afara caii obisnuite (adica soseaua Colentinei) poti sa intri prin spate (si-anume din Soseaua Fundeni, luind-o pe sub podul peste calea ferata Obor-Constanta si urmind apoi drumul ce margineste calea ferata).

Ajuns acolo insa, cu siguranta ca vei gasi ceva de luat, insa e si mult de mers; locul e imens. Un sfat? Mai mergeti cu cineva care cauta cam aceleasi lucruri; v-ajuta sa negociati un pret mai bun la cumpararea mai multor produse. Alt sfat? Mergeti dimineata devreme: dupa 10 si jumatate se cam inchid obloanele (dar la cit deschid? pai, noaptea pe la 3-4, cred!)

Prelevarea de celule stem: ce-ar trebui sa stii

Nu e nimic controversat in asta; numai ca sunt oameni care o fac si oameni care nu o fac. Cei care o fac sunt tot mai multi, si motivul e simplu: o privesc ca pe o asigurare suplimentara pentru copilul lor.

Deci, care e treaba cu asta? In esenta, singele care care circula prin cordonul ombilical contine celule stem; celulele stem se folosesc ca o alternativa a transplantului de maduva in cazul vreunei leucemii, de exemplu.

Ce trebuie sa stiti? Cantitatea de singe prelevat - de fapt, de celule stem - ii poate ajunge copilului pina la o anumita virsta (mai bine zis pin-ajunge la o anumita greutate, in jur de 20…25…30 de kilograme, se poate si mai mult - chiar peste 50!)

Ce trebuie sa faceti? Sa sunati la una un centru de prelevare si sa cereti amanunte. Contractul e bine sa-l semnati cu vreo 3 luni inainte de nastere si veti primi acasa un kit de prelevare, pe care nu veti uita sa-l luati cu voi la maternitate. Procedura a devenit una obisnuita pentru toata lumea deja. Dupa nastere dureaza vreo doua luni pina se analizeaza viabilitatea celulelor prelevate - si apoi, daca ele sunt in regula va trebui sa platiti pentru toata treaba asta: in jur de 1000 de euro, la care se va adauga taxa anuala de depozitare a singelui in banca specializata (sunt banci in Slovacia, Polonia, in curind si la noi); taxa anuala e-n jur de 30 de euro.

Pe scurt, despre asta e vorba; daca sunteti printre oamenii aceia care si-au asigurat casa, care traverseaza pe verde, care pleaca iarna la drum cu lanturi de zapada, n-o sa priviti asta doar ca pe-o cheltuiala-n plus legata de nastere.

Mai multe, aici.

E insarcinata; ce se schimba?

… totul?

Da. Dar ce poti face concret, in afara de-a te purta si mai frumos?

 • Incepe sa-ti schimbi felul de-a conduce masina; nu brusca! Fa ocoluri: daca drumul scurt e plin de gropi, ia-o pe undeva pe unde se conduce lin.
 • fa mai multe prin casa, inainte sa ti se ceara.
 • fii cu ea si interesaza-te de ce se intereseaza: oricum e-un lucru grozav sa stiti amindoi multe cit mai multe lucruri despre sarcina si copii; asa ca n-o pune sa-ti explice prea multe lucruri pe care ai fi putut sa le afli ori singur, ori impreuna cu ea.
 • ai rabdare. o sa-ti trebuiasca si dupa nastere, asa ca antreneaza-te de-acum.
 • … dar nu uita ca nu esti vreun martir; nu, n-a uitat de tine, dar crezi ca-i e usor?
 • faptul ca e mai nervoasa decit de obicei nu trebuie sa te faca mai nesimtit: e intr-adevar mai nervoasa, dar stie ca are nevoie de tine si - in plus - stie ca e nervoasa.
 • sunt lucruri care-i fac rau acum, si printre ele s-ar putea gasi mincarea ta preferata sau deodorantul tau - schimba-le.
 • va veni de la serviciu si mai obosita; gravidele nu sunt deloc rasfatate de sefi; tine cont de asta.

Sfaturi bune

Asa cum ziceam, o sa gasesti toate sfaturile de care ai nevoie. Sunt sfaturi scrise de doctori, de mame, de tati, de bunici, de frati, de jurnalisti, sunt sfaturi academice, sfaturi universale sau aplicabile doar vreunei situatii.

‘Baby Tips for New Fathers’ ale lui Arnold Reinhold este insa una dintre cele mai frumoase colectii de sfaturi peste care poti da pe internet; mergeti acolo si luati aminte. Fireste ca nu m-am putut abtine si-am tradus citeva aici:

Despre perioada sarcinii:

 • dupa ce se naste copilul o sa fie greu sa mai mergi la film, la cumparaturi sau in vacante. faceti-va putin de cap de dinainte.
 • ai grija de spate pentru ca o sa te lase cit de curind: un copil de 5 kilograme care da din miini si din picioare e in realitate mai greu decit un sac de 10 kg!
 • daca e primul tau copil, pur si simplu nu o sa ai cum sa te pregatesti pentru tot ce va urma. Asa ca odihniti-va, relaxati-va si nu va speriati

… despre nou-nascut:

 • nu imbracati copilul mai mult decit e nevoie; va dati seama dupa cit de cald ii este dupa obraji si miini.
 • un rind in plus de haine trebuie avut intotdeauna la indemina - acasa sau in deplasare.
 • bebelusii fac foarte bine fata la un drum rezonabil ca durata

… protejarea copilului in casa:

 • apuca-te de asta inainte sa invete sa se catere si sa se agate de lucruri
 • nu tine otrava in casa - de ce sa ai nevoie?
 • pe masura ce copiii cresc, pericolele din casa se schimba

… cresterea copilului:

 • toate sfaturile merita luate in seama - insa decizi doar tu pe care le vei urma
 • n-ai incotro: o sa faci si greseli; din fericire, copiii sunt, ca sa zic asa, destul de elastici in privinta asta - le poti indrepta
 • n-ai idee cit de mult o sa te enervezi uneori: trebuie doar sa te controlezi, atit
 • copiii isi cam dau seama singuri cam cit au nevoie sa doarma si sa manince

… si jucarii:

 • copiii n-au nevoie de gramezi de jucarii
 • nu te astepta sa-i placa jucariile care-ti placeau cind erai mic: copiii simt noul!
 • … dar poti cumpara jucarii cu care si tie sa-ti vina sa te joci

Ce spuneam? Grozav, intr-adevar!

Cit costa sa nasti?

Pune laolalta toti banii care-ti trebuie de la bun inceput: odata pe luna mers la doctor, toate rindurile de analize, dublu-test, triplu-test (nu e obligator sa le faci pe toate, dar asta depinde de antecedente si virsta), ecografiile (2D, 3D…4D), hainele de gravida, toate cumparaturile pentru copil (patut, asternuturi, hainute… lucrurile care se iau inainte), amenajarea camerei copilului (oricit de putin), banii pusi deoparte pentru doctor (hai sa fim seriosi!) - suma care poate diferi in functie de spital si de notorietatea doctorului - , si spital in general, pentru eventuala prelevare de celule stem… si o sa vezi ca o nastere incepe undeva pe la 100 de milioane.

Sfat: incepe sa stringi bani din vreme si ordoneaza-ti cheltuielile. Ca sa treceti linistiti peste momentul nasterii e bine sa aveti disponibila o suma-punte de vreo 50 de milioane. N-o sa stii niciodata daca bebelusul se va naste mai devreme… mai tirziu, sau daca n-o sa fie nevoie de cezariana.

Banii pentru recoltarea celulelor stem in general se platesc dupa ce singele prelevat e dus la analiza si analizat, si asta se poate intimpla la vreo doua luni dupa nastere (tot cam atunci iti dai seama cu adevarat cit de mult consuma noua ta familie, deci cu atit mai mult e bine sa ai banii astia pusi deoparte de dinainte)

Ai aflat c-o sa fii tata: ce-ai putea sa faci

… in afara de-a te imbata.

Un sfat bun e sa incepi sa citesti cit mai multe despre sarcina, nastere si primele luni de dup-aia. Sunt gramezi de forumuri si de site-uri, dar cum iti dai seama ce-i util de-acolo? Cum poti sa-ti dai seama ca sfatul dat de Gigi_85 e bun?

Sau poti sa-ti cumperi o carte; si cel mai simplu e sa mergi direct la sursa. E o carte de vreo mie de pagini careia-i zice ‘Ingrijirea sugarului si a copilului’, de Doctor Spock (nicio legatura cu Star Trek, prima editie a aparut acu’ vreo 50 de ani in America, acum s-a ajuns la editia a opta si doctorul Spock a si murit intre timp) unde o sa gasesti cam tot ce-ti trebuie. Inc-o carte la fel de folositoare e Clinica Mayo: ‘Despre sarcina, nastere si nou-nascut’, care este, la fel, un brand american si are doar vreo 600 de pagini. (fii doar atent la anumite scapari de conversie a unitatilor de masura si la citeva traduceri: ‘folat’ inseamna acid folic, ‘formula’ vrea sa zica lapte praf… chestii in genul asta). Cartile apar la noi scoase de editura All si sunt bune de luat, de dat si de citit. Singura diferenta (dogmatica, doctrinara…) intre ceea ce scrie acolo si ce se spune la noi e felul de-a dormi al bebelusului: ei zic ca trebuie sa doarma doar pe spate, noi zicem ca nu.

Un sfat la fel de bun? O sa cititi amindoi cartile - astea sau altele. Luati aminte unul la paginile citite mai des, la paragrafele subliniate de celalalt; ce-i important pentru unul e important pentru amindoi.
acasa

despre...

acte alocatie astm bani batista bebelusuilui Bepanthen bloguri bunici carti carucior certificat de nastere Circ civilizatie Clinica Mayo cumparaturi desene animate Dr. Spock educatie farmacie fun general haine igiena joaca jucarii locuri de joaca magazine medicamente nume Orlando parc parinti porcarii povesti pregatiri presa sarcina scoala sfaturi siguranta copilului spitale studii teatru vacanta zile libere

pe categorii:

comentarii noi

arhive